tag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.comments2022-04-07T04:29:38.263+02:00Tea and Around / Čaj a to OkoloLLhttp://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-58977846722299832019-11-14T00:16:29.317+01:002019-11-14T00:16:29.317+01:00Dobrý den. Obávám se, že na otázku nelze jednoznač...Dobrý den. Obávám se, že na otázku nelze jednoznačně odpovědět. U bílého čaje lze předpokládat, že 15 let bude příliš. Pochybuji, že by to zde někdo zkoušel. Pokud Vám takový čaj bude chutnat, tak to smysl má - nezbývá než to zkusit a dle Vašich preferencí si stanovit po jaké době zrání Vám bude chuť nejvíce vyhovovat.LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-79306859490815641472018-09-04T21:18:03.194+02:002018-09-04T21:18:03.194+02:00Dobrý den, myslíte že má smysl nechát čaj zrát tře...Dobrý den, myslíte že má smysl nechát čaj zrát třeba 15 let a poté při sváteční příležitosti podávat?Čajhttps://www.covybrat.cz/nejlepsi-caj/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-54831002885921645862017-09-10T21:35:57.878+02:002017-09-10T21:35:57.878+02:00You are welcome.You are welcome.LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-60494847366431428522017-09-08T13:34:23.201+02:002017-09-08T13:34:23.201+02:00A good article of white tea, thank you for sharing...A good article of <a href="https://www.jkteashop.com/tea-white-tea_c10.html" rel="nofollow">white tea</a>, thank you for sharing. Learning a lot. :DAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14494403535993182224noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-25648180681594975312017-01-08T22:05:47.915+01:002017-01-08T22:05:47.915+01:00Dobrý den,
děkuji za kladné hodnocení.
Originálně...Dobrý den,<br />děkuji za kladné hodnocení.<br /><br />Originálně balené čaje, nejspíše je myšleno farmářem přímo na plantáži nebo výkupci čajů v blízkých městech, zde zakoupit lze, ale ne moc často. Obvykle se jedná o vyšší a samozřejmě dražší třídy čajů, které jsou baleny vakuově a dle obalů lze předpokládat, že zde v Evropě nebyly znovu "převakuovány". Většinou se jedná ale o výjimečné nabídky jednotlivých prodejců, nic pravidelného.<br />Naprostá většina čajů, co se zde dá koupit je samozřejmě prodejcem objednána po bednách a zde pak dle objednávek přebalena po požadovaných množstvích, obvykle do zmíněných zip sáčků. Pokud ale prodejce skladuje čaje správně a objednáte brzo poté, co čaje obdrží, nevidím v tom zásadní problém.<br />Vždy je ale nutné si uvědomit, že "vztah" k jakémukoliv eshopu je o důvěře, nikoliv o jistotě.<br /><br />Ale i kdyby jste objednal čaje přímo v Asii, tak většinou jsou již také přebalovány různými prodejci dle Vaší konkrétní objednávky. Možnost, že by Vám čaj v malém množství zaslal přímo farmář z Asie je těžko dosažitelná, tento přístup jim je doposud cizí a obvykle lze toto domluvit jen na základě osobního setkání s nimi v Asii.<br /><br />Pro názor na eshopy mi zde v odpovědi nechte email a já se v nějakém časovém horizontu ozvu, doporučení na eshopy neposílám veřejně.<br /><br />Přeji pěkný den.LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-25489745171651932682016-12-10T12:24:38.502+01:002016-12-10T12:24:38.502+01:00Dobrý den,
předně Vám chci složit poklonu za kval...Dobrý den,<br /><br />předně Vám chci složit poklonu za kvalitně zpracovaný informační zdroj, články jsou radost číst.<br /><br />Měl bych dotaz; <br />Je možné zde v tuzemsku koupit originálně balené čaje? Myslím tím balené skutečně v zemi původu, nikoli "přebalované" prodejcem někde na překladištích do zipových sáčků. Aby měl člověk jistostu, že tak jak se čaj zpracuje se i dostane koncovému zákazníkovi do rukou ve formě původní bez přidaných okolních vlivů.<br /><br />Proč se ptám, kolega z práce byl na delším pobytu v Číně, odkud si přivezl množství čajů a ta kvalita je oproti všemu, co jsem koupil zde, neskutečná! <br /><br />Odkud odebíráte čaje vy? Který z tuzemských eshopů považete mezi ty kvalitní?<br /><br />Napsal bych soukromě na email, bohužel jsem zde nespatřil možnost, jak tak učinit :)<br /><br />Díky,<br /><br />pěkný den u šálku čaje<br /><br />JenAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02850769694612149508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-4357267657516445292016-02-16T12:10:15.386+01:002016-02-16T12:10:15.386+01:00The traditional one from the past. Liked them all....The traditional one from the past. Liked them all. Some real piece of artefact.Thomashttp://gadgetshome.net/best-electric-kettle/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-56080235456796329882015-09-29T19:50:52.006+02:002015-09-29T19:50:52.006+02:00Thank you for first english comment on this blog. ...Thank you for first english comment on this blog. I agree that thermos flask is very bad for storing of tea infusion. But I am not sure how much thermo flask affects the taste of pure water, especially if the termos is made from glass. In the case of glass I presume that the negative effect should be minimal.<br /><br />Maybe in the future I will repeat the comparison without thermos flasks. But it will be very difficult to get three tetsubin and three charcoal stoves at once.LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-39629975872856528502015-09-28T21:07:12.877+02:002015-09-28T21:07:12.877+02:00Hi,
that is a great idea to compare the three.
Eve...Hi,<br />that is a great idea to compare the three.<br />Even though I must say I fear that water and tea suffer greatly if kept in a Thermos flask... would be interesting to really use them simultaneously.<br /><br />But thank you very much for this interesting article!miighttps://www.blogger.com/profile/14412949279371802011noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-49152854630715875582015-08-11T22:21:33.631+02:002015-08-11T22:21:33.631+02:00Děkuji za upozornění. Již je opraveno.Děkuji za upozornění. Již je opraveno.LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-73959080463284346482015-08-11T18:06:41.484+02:002015-08-11T18:06:41.484+02:00Skvelý článok!Skvelý článok!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14563285319627336222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-52730090545583320492015-08-10T17:25:25.117+02:002015-08-10T17:25:25.117+02:00Prosím o revizi závěru a konečné poznámky, nejsou ...Prosím o revizi závěru a konečné poznámky, nejsou zcela jasné. V závěru zmiňujete pouze druhý vzorek, pak první a pak opět první jakožto vítězný. Kam se poděl třetí?rlomehttp://roguenlome.tumblr.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-49879024304930270292014-11-27T19:01:36.353+01:002014-11-27T19:01:36.353+01:00Díky. Pěkně popsáno. MichalDíky. Pěkně popsáno. MichalAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-45885614587233315602014-09-01T09:31:10.086+02:002014-09-01T09:31:10.086+02:00Hezké, ten postup je myslím u mnoha lidí podobný, ...Hezké, ten postup je myslím u mnoha lidí podobný, dokonce i aktivita po škole většinou začíná být složitější.Tomášhttps://www.blogger.com/profile/18180607017967537441noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-87251701268385282662014-06-11T10:40:08.444+02:002014-06-11T10:40:08.444+02:00Ahoj,
díky za pěkný článek.
Myslím si, že čaje s...Ahoj, <br />díky za pěkný článek. <br />Myslím si, že čaje se normálně očkují - třeba klasicky očkovaným čajem je pro mne žluťák. Jistě by producent mohl čekat, až se tam žlutá plíseň sama uchytí, ale daleko jednoduší a řiditelnější je čajové lístky prostě naočkovat.<br />Ohledně současného očkování čajů typu pu-erh - doporučuji článek "effects of bacterial straints on sensory quality of pu-erh tea..." Journal of sensory studies, 2009 ... <br />tady se dá očkování koupit... http://www.lgcstandards-atcc.org/products/all/15840.aspx?geo_country=cz#documentation<br /><br />Prostě si říkám: jistě je spousta pu-erhů dělaná po staru, tedy nechává se to náhodě a místním podmínkám, ale něco mi říká, že stejně jako vinaři si kupují kvasinky a nenechávají na náhodě proces zrání (přestože by určitě mohli), tak profesionálové postupují u čaje stejně... <br />Zdravím<br />Petr Sič<br />Lisař čajů<br />https://www.facebook.com/lisovanycajPetr Sičhttps://www.blogger.com/profile/09081848319488452565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-25747935691048452132013-12-23T09:24:20.780+01:002013-12-23T09:24:20.780+01:00Já pěstuji různé druhy subtropů a tropů už více ne...Já pěstuji různé druhy subtropů a tropů už více než 30 let. Z tohoto pohledu je pěstování čajovníku poměrně snadné. Mám tedy zkušenost jen s čajovníkem z Kruhů - subtropickým, který vyžaduje chladné zimování. Tropické čajovníky by se chovaly jinak - hádám, že by byly vhodnější pro pěstování v bytech. Na Tea Earth jsem nahlédl (neznal jsem ho), ale ohledně pěstování jsem zatím nějaké forum nenašel (ještě se podívám). <br />Zkoušel jsem lístky i vlhčit - stejně jen zhnědly. <br />Nedával jsem lístky přímo do páry z vařicí vody, ale nahřejval jsem porcelánovou misku pod poklopem - vyšší teplota a vlhkost.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-23439389653609732462013-12-15T23:50:18.474+01:002013-12-15T23:50:18.474+01:00Možná bych doporučil podělit se o zkušenosti s pěs...Možná bych doporučil podělit se o zkušenosti s pěstováním čajovníku na nějakém fóru - třebas Tea Earth. Pokud vím, tak spoustě lidem se jeho pěstování nedařilo. Možná by byli vděční za rady - třebas ohledně toho skleníčku. Ovšem to by chtělo nafotit a sepsat a to není snadné. Řekl bych, ale jen tipuji, že pokud čaj pouze zhnědne, tak se oxidace zastaví příliš brzo - chybí buď vlhkost nebo teplota nebo obojí. Čaj bych nenapařoval, vyšší teplota oxidaci zastavuje - ničí enzymy. Spíše bych lístky vlhčil, vzhledem k malému množství budou na vysychání velmi náchylné.LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-11152165486350935852013-12-11T11:32:27.514+01:002013-12-11T11:32:27.514+01:00Díky za odpověď, po knížce se podívám. Pokud tě za...Díky za odpověď, po knížce se podívám. Pokud tě zajímají moje "pokusy". Čajovník je původem opravdu z Kruhu - předpokládám, že jde o subtropickou odrůdu pravděpodobně z bývalého SSSR. Keřík v zakrytém skleníčku roste poměrně bujně - 20 výhonků není problém. Naopak problémem je oxidace - pomačkáním, svinutím, drcením... vždy se sama zastaví na hnědé barvě, nezčerná. Zkusil jsem i napařovat. Neúspěšně. Chuťově opravdu nic moc.Nejvíc mi připomíná chuť gruzínského čaje dováženého před lety.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-379256942934791172013-12-07T10:05:39.508+01:002013-12-07T10:05:39.508+01:00Ahoj. Zajímavý nápad a nesetkal jsem se s ním popr...Ahoj. Zajímavý nápad a nesetkal jsem se s ním poprvé. Jsem v tomto ohledu ale spíše skeptický. Aby stál čaj za tu práci, musel by jsi napodobit podmínky růstu čajovníku např. v Číně (ndm. výška, vlhkost, sluneční svit, složení půdy, teplota a mnoho dalších, což je téměř nemožné), mít přesný kultivar (též by jsi ho musel přivézt přímo z místa) a pak nahradit "generační zkušenosti pěstitelů" při zpracování. Řekněme ale, že máš např. jednu rostlinu odněkud z obchodu (v ČR prodává čajovníky např. Subtropické zahradnictví Kruh) a chceš jen pro zkušenost zkusit ten proces bez očekávání vzniku dobrého čaje. Viděl bych problém, že mladých čajových výhonků budeš mít málo - chtělo by jich to alespoň 20 najednou. Pak bych být tebou zkusit proces oxidace, který znaly naše babičky a používaly např. při výrobě jahodového čaje - je dobře popsán v knize: Léčivá síla klášterních bylinek, Petra Altmannová, Fidelis Happachová, OSB, Karmelitánské nakladatelství 2008, ISBN: 978-80-7195-277-0. Čaj srovnatelný s čínskými nejspíše nezískáš, ale při troše štěstí by výsledný prosukt mohl být alespoň pitelný. Nic lepšího mě nenapadá. Jinak v ČR pěstoval ve větším množství čaj jen Arnošt Dadák - jednalo se ale o pěstování ve sklenících a spíše pro reprezentativní a reklamní účely. Hovoří se ale, že z nich zkusili udělat čaj a tento byl nevalné kvality - tato informace ale není potvrzena. Pokud se nepletu, tak prý také v Praze v Suchdole (ČZU) pěstovali a možná i stále pěstují čajovníky - ovšem zase jen z hlediska "života rostliny" nikoliv pro pěstování čaje. Víc pomoci nemohu - já sám bych se po zvážení pro a proti do tohoto nepouštěl, dle mého názoru bych ani zdaleka nezískal tak dobrý čaj, na který jsem zvyklý. Ovšem za pokus nic nedáš a třebas budeš i překvapen. Kdo ví...LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-32064622814475759002013-12-06T14:52:14.691+01:002013-12-06T14:52:14.691+01:00Zdravím, nevíš o někom, kdo by zkoušel "vyrob...Zdravím, nevíš o někom, kdo by zkoušel "vyrobit" vlastní černý čaj z lístků pěstovaných u nás?<br />Rostlinu mám. Pokusy zatím nepříliš úspěšné.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-61821794037095154182013-07-15T20:03:28.777+02:002013-07-15T20:03:28.777+02:00Jako u všech čajů hodně záleží na kvalitě listu - ...Jako u všech čajů hodně záleží na kvalitě listu - pokud byl Váš první bílý čaj nekvalitní tak se vůbec nedivím, že Vás neoslovil. A pak také bílé čaje nejsou mezi čajaři nyní tak v módě jako pchu-er. Pokud tak půl roku počkáte :-), mám v plánu článek, který by Vám mohl v začátcích pomoci - jakýsi rozbor konkrítního čaje, na co si dávám já při výběru pozor.LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-58601340964029271892013-07-14T22:07:00.715+02:002013-07-14T22:07:00.715+02:00Fuha, veľmi pekný a informáciami nabitý článok, bi...Fuha, veľmi pekný a informáciami nabitý článok, biele čaje mne osobne nejak moc nechutili, ale po tomto článku by som to mal asi prehodnotiť :)Matejhttps://www.blogger.com/profile/07883267245863169724noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-34750255387950788502013-05-10T12:57:15.191+02:002013-05-10T12:57:15.191+02:00Děkuji. Moře je naprosto úžasné - ale dalo by se ř...Děkuji. Moře je naprosto úžasné - ale dalo by se říci, že jsem na něm nechal ruce. Vydlabat 8 let staré, vyschnuté jabloňové dřevo nebylo zrovna jednoduché. Dřevo bylo tak tvrdé, že jsem ulomil i kus dláta - myslím si ale, že výsledek stojí za to.LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-46263411429992010562013-05-10T12:15:16.639+02:002013-05-10T12:15:16.639+02:00Pekný blog aj fotky. Veľmi pekné a originálne je a...Pekný blog aj fotky. Veľmi pekné a originálne je aj čajové more. :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14563285319627336222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-276039975102594863.post-62770974588864412272013-04-17T20:44:18.579+02:002013-04-17T20:44:18.579+02:00Zajímavá myšlenka. Myslím si ovšem, že to nebude t...Zajímavá myšlenka. Myslím si ovšem, že to nebude takto jednoznačné. Pokusím se v této oblasti zapátrat a pokud se doberu nějakých relevantních informací tak je zde zveřejním. Ovšem nečekejte, že to bude hned, viděl bych to spíše v rámci týdnů - mám teď toho rozděláno více, než bych sám chtěl...LLhttps://www.blogger.com/profile/09108123828769045973noreply@blogger.com